Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΟΒΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ


Τα ξημερώματα της Πέμπτης 21 Μαΐου 2015, κοντά στον σταθμό Λαρίσης, εύσωμος ματσό άντρακλας πυροβόλησε τρεις φορές (!) τρανς γυναίκα, στην οποία είχε επιτεθεί υβριστικά μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία της, κι εκείνη, υπερασπιζόμενη την αξιοπρέπειά της, του ανταπάντησε. Το γνήσιο αυτό αρσενικό, τιμώντας τα παντελόνια του και τα γεννητικά του όργανα (αφού προφανώς όλη η αξία του και η ουσία του ως άτομο βρίσκεται μόνο εκεί), τραυμάτισε σοβαρά τη γυναίκα, η οποία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και, μετά από χειρουργική επέμβαση, δε διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή της. Καλή της ανάρρωση... Είναι φανερό - καθώς αυτό έρχεται να προστεθεί στα πάμπολλα περιστατικά επίθεσης κατά ατόμων της LGBTQIA+ κοινότητας - ότι είναι απαραίτητος ο μαχητικός φυλοσεξοαπελευθερωτικός αγώνας. Όλοι οι επίδοξοι εξουσιαστές, όλοι οι κάτοχοι της ''κανονικότητας'', αυτός ο όχλος των ξεφτιλισμένων φοβικών καθαρμάτων πρέπει επιτέλους να δεχτεί απαντήσεις για τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά του.

Όταν μιλάμε για την απελευθέρωση του ατόμου, δεν μπορούμε να μην αναφερόμαστε (και) στον φυλοσεξοαπελευθερωτικό αγώνα - δηλαδή στον αγώνα των ατόμων με ταυτότητα φύλου ή/και σεξουαλικό προσανατολισμό που αποκλίνουν από τις κοινωνικές νόρμες - ενάντια στις προκαταλήψεις, την ενοχοποίηση και την καταπίεση των ταυτοτήτων αυτών, στο όνομα της κανονικότητας και του ''φυσιολογικού''. Στον αγώνα για να ζουν συμφιλιωμέν@ με την πραγματική τους φύση, να μη χρειάζεται να την κρύβουν, να την εκφράζουν ελεύθερα, χωρίς να φοβούνται προκαταλήψεις-στερεότυπα, τραμπουκισμούς, τυπικές και άτυπες διακρίσεις εις βάρος τους.

Το φαινόμενο της ενοχοποίησης και καταπίεσης της LGBTQIA+ κοινότητας από την κοινωνία είναι βαθιά ριζωμένο στις μεσαιωνικές αντιλήψεις κομματιών της όσον αφορά την ανθρώπινη υπόσταση και τη φύση του ατόμου. Είναι η προσπάθεια κατασκευής αποδιοπομπαίων τράγων για να ξεσπούν ορισμένοι/-ες τη μιζέρια τους και την αβεβαιότητα για τον εαυτό τους. Είναι η δημιουργία ενός διπόλου εξουσιαστή-εξουσιαζομένου. Αυτός ο όχλος γεννά ''κανονικότητες'', σπέρνει ''φυσιολογικότητες'', για να θερίσει ικανοποίηση από την επίθεση και την επιβολή προς όποι@ αποκλίνει από αυτές. Το φαινόμενο αυτό συστηματοποιείται, λαμβάνει μια άτυπη δικαιική έγκριση. Είναι άλλη μία εκδοχή της εξουσιαστικής λογικής, που λέγεται ''φόβος για το διαφορετικό''. Στην προκειμένη περίπτωση, φόβος, αλλά και αηδία για τους ''ανώμαλους'', κάποιες φορές μέχρι και ''ψυχικά ασθενείς'', όπως αρέσκονται να ονομάζουν τα LGBTQIA+ άτομα. Ακόμα και αν τα ''αποκλίνοντα'' αυτά χαρακτηριστικά τους δεν είναι από μόνα τους επικίνδυνα για την εξουσία, ο φυλοσεξοαπελευθερωτικός αγώνας σίγουρα μπορεί να γίνει.

Η αντιμετώπιση της LGBTQIA+ κοινότητας από το σύστημα, πέρα από εχθρική, μπορεί να καταστεί και αφομοιωτική, ανάλογα με το τι ζητάνε οι καιροί και τι προστάζουν οι τάσεις στις αγορές. Η μόδα του ''σεβασμού στη διαφορετικότητα'' και του ''όλ@ αγαπημέν@'', ποτέ όμως έξω απ' τη γλυκιά αγκαλιά του καλού εξουσιαστή-αφέντη, έχει γιγάντια αφομοιοτική ισχύ. Ο φυλοσεξοαπελευθερωτικός αγώνας μπορεί εύκολα να γίνει κομμάτι του υπάρχοντος, ως μια απλή μεταρρυθμιστική διεκδίκηση. Προφανώς και είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες οι ανάσες ελευθερίας που μπορεί να προσφέρει η θεσμοθέτηση π.χ. του αυτοκαθορισμού της σεξουαλικής ταυτότητας ή της νόμιμης συμβίωσης LGBTQIA+ ατόμων, πόσο μάλλον η λήξη της εχθρικής και ρατσιστικής αντιμετώπισής τους από κομμάτια της κοινωνίας, αλλά ο στόχος βρίσκεται ακόμα πιο ψηλά. Ο στόχος είναι οι ίδιοι οι θεσμοί, το ίδιο το κράτος που γεννά κι επισφραγίζει τους θεσμούς, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής, οι οικονομικοί κολοσσοί του οποίου εξυπηρετούνται από το κράτος, και εν γένει η κάθε εξουσιαστική-κυριαρχική λογική. Ο αγώνας για την απελευθέρωση της ταυτότητας φύλου του κάθε ατόμου ας είναι και αγώνας για την απελευθέρωση από κάθε εξουσιαστική επιβολή, σε κάθε τομέα της ζωής του. Ας είναι άλλο ένα ανοιχτό μέτωπο του πολέμου με την εξουσία και τον κυριαρχικό πολιτισμό.

Συμμετέχουμε στον αγώνα της LGBTQIA+ κοινότητας, είτε ως μέλη της, είτε ως αλληλέγγυοι σύμμαχοι.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΟΒΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΖΗΤΩ Η ΑΝΩΜΑΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου